Betöltés...

Ez lesz az új európai szövetség fő célkitűzése

FOOTGOLF
gelencsér gábor

Gelencsér Gábor, a frissen alapított Európai FootGolf Szövetség (EFA) elnökségi tagja honlapunknak adott interjújában elárulta, mire is helyezi a hangsúlyt az új kontinentális ernyőszervezet.


„Az európai szövetség gondolata nem sokkal a sportág születése és a nemzetközi szövetség (Federation for International FootGolf – a szerk.) 2012-es, magyarországi megalapítása után megfogant, de talán csak most érett meg rá a közösség. A svájciak korábbi elnökével, Julien Babellel dédelgettünk egy ilyen álmot, aminek részben megágyazott egy kontinentális sorozat, a European FootGolf Tour létrehozása 2014-ben. Az EFT, illetve későbbi nevén, a European FootGolf Trophy Tour adta az alapot a most is futó világ- és regionális ranglistákhoz” – mondta a frissen megalakult szövetség elnökségébe beválasztott Gelencsér Gábor, honnan is eredeztethető egy európai ernyőszervezet ötlete. Kiemelte, a cél akkor és most is az volt, hogy össze kell fogni a területi alapon összetartozó szövetségeket és közösen képviselni az érdekeket.

„Most talán még fontosabb, hogy Európa összefogjon és együtt gondolkodás mentén, demokratikusan meghozva a döntéseket haladjon előre. A kontinens adja a FIFG legtöbb és legerősebb tagországait és csak itt van egyelőre kontinenstorna az országok legjobbjainak. Ennek ellenére mégis sokszor falakba ütköztünk, mikor az érdekérvényesítésről volt szó nemzetközi szinten.”

Mint mondja, a világszintű vírushelyzet alatt rengeteg online meetingen osztották meg egymással véleményüket a vezetők egymással az utóbbi közel két évben, ami oda vezetett, hogy eldöntötték, megteszik az első lépéseket.

„A magyarországi Európa-bajnokság adta az utolsó lökést ősszel és a szlovén Aleks Kravanja, valamint az elnöknek megválasztott, svájci Guy Pernet erőfeszítéseinek hála az európai szövetségek vezetői megszavazták az elnökséget és a különböző bizottságokat.”

A Pernet vezette elnökségben helyet kapó Gelencsér elmondta, hogy a footgolf világszinten elismert sport legyen és bejegyezzék a FIFG-et a világ sportjait tömörítő SportAccordnál, ahhoz minél több, működő tagországra van szükség. Ez ugyanis alapja a legmerészebb álomnak, az olimpiai szereplésnek.

„Meg kell adni a lehetőséget az országoknak, hogy megmutassák, mire képesek. A törököké remek példa, az első szervezetük megállt a fejlődésben, és még az én FIFG-elnökségem alatt kezdeményezte a FIFG a felfüggesztésüket és már egy teljesen új szervezet élvezi a bizalmat. A briteknél is tapasztalható, hogy érik a változás. Ami most ott van, az hosszútávon nem fenntartható. A jövő szempontjából fontos lenne, hogy a sziget országai külön tagként kapjanak lehetőséget a bizonyításra.”

Az új európai szövetség a bázisépítést tartja a legfontosabb küldetésének.

„Ehhez a gondolatisághoz passzol a bizottságok felállítása is. A játékos- és az utánpótlásért felelős bizottság ezért nagyon sokat tehet. Jó volt látni a tenni akarást, a feladatok kijelölését követően a túljelentkezést a pozíciókra. Több mint 10 országból vállaltak szerepet a szövetségben, köztük természetesen a szeniorok és a hölgyek is aktívan részt vesznek majd a munkában. Szeretnénk minél több golfpályát bevonni a körforgásba és minél több emberrel megismertetni kedvenc játékunkat.”

Természetesen a versenyrendszerrel is van terve a szövetségnek.

„A vírushelyzet nehéz helyzetbe hozta a családokat világszerte. Olyan régiós versenyeket és sorozatokat szeretnénk létrehozni, ami minél szélesebb réteg számára elérhető, de természetesen megtartva azok magas színvonalát. Vissza kell hozni a játékosok kedvét, hogy utazzanak elérhető távolságokba és részt vegyenek a nemzetközi versenyeken. Ezzel egyúttal növelnénk a saját régiónk tornáinak értékét.”

Gelencsér Gábor már a sportág megszületését követően foglalkozik a footgolffal, vezette a hazai és a nemzetközi szervezetet, számtalan nagy torna házigazdája volt, vb- és Eb-szervezés is fűződik a nevéhez.

„Az elmúlt évek tapasztalatait szeretném kamatoztatni, de kevésbé operatív, inkább stratégiai szinten.”